0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Jak podawać ser?

2017.01.20

Deska serów często pojawia się na różnorakich przyjęciach w gronie rodziny i znajomych. Jak więc odpowiednio podać ser, by wydobyć wszystkie jego walory smakowe i by nie wyjść na serowego nowicjusza?

"(...) zadbaj o dobre towarzystwo – oczywiście dla sera!"

Po pierwsze, nigdy nie podawaj zimnego sera – niska temperatura skutecznie obniży jego walory smakowe i zapachowe. Po prostu wyjmij go z lodówki na godzinę przed planowanym podaniem. Po drugie, nie odkrawaj skórki. W większości przypadków jest ona jadalna, za wyjątkiem niektórych serów pokrytych warstwą parafiny, wosku lub plastikową osłonką. Po trzecie, podawaj osobny nóż do każdego sera. Lubisz, gdy twój cheddar smakuje jak gorgonzola? Na pewno nie. Dlatego warto zainwestować w specjalny zestaw noży do serów. Po czwarte, zachowuj odstępy między poszczególnymi serami. Najlepiej nie serwuj więcej niż czterech na jednej desce, by goście nie mieli trudności z ich pokrojeniem, a jeżeli chcesz podać więcej, po prostu użyj kolejnej deski.



Po piąte, zadbaj o dobre towarzystwo – oczywiście dla sera! Krakersy, wędliny, orzechy czy konfitury pasują do różnych rodzajów sera i znakomicie mogą dopełnić jego smak. Dobry alkohol, jak np. czerwone wino czy kraftowe piwo, również sprawdzą się jako dodatek. Po szóste, podawany ser powinien być jak najświeższy. Jeżeli twój stał już trochę w lodówce, zawsze możesz odkroić po około centymetrze z każdej strony i podać bardziej świeży i aromatyczny środek. Po siódme, nigdy nie przechowuj różnych rodzajów sera razem. W takiej sytuacji ich smaki i aromaty mogą się przenikać, a nawet jeden kawałek może odbarwić drugi – a chyba byś tego nie chciał? Najlepiej owijaj je papierem do żywności i wkładaj do osobnych pojemników.



Po ósme, nigdy nie podawaj sera, który był wcześniej mrożony. W ogóle najlepiej trzymaj go z dala od zamrażarki. Podobno we Francji za mrożenie sera można wręcz dostać mandat! No dobra, to akurat żart… Po dziewiąte, pamiętaj o kolejności spożywania serów. Zaczynaj zawsze od tych najłagodniejszych poprzez łagodne dojrzewające, jak np. Antek czy Mimmolle i pleśniowe, kończąc na tych o intensywnych smakach. No i na koniec najważniejsze – zapomnij o serach topionych, wysokoprzetworzonych, czy niskiej jakości. Skoro już decydujesz się na podanie deski serów, to zrób to porządnie!



Poznaj nasze sery